Marlies Woltjer
portfolio prijzen shop contact meer over LiLLa Design

De Tao van Poe meets Pippi

door Marlies Woltjer
De filosofie van LiLLa Design uitgelegd, want er blijkt warempel een heuse filosofie achter de creaties te liggen. Wellicht wat onbedoeld en onverwacht, zo zwaarwichtig willen we liever niet overkomen. Gelukkig is de filosofie zelf dan weer in het geheel niet zwaarwichtig, dus we roepen 'Broeva Haro!' en zijn blij dat we nog een beetje onszelf zijn gebleven door de jaren heen.

 

fotografie © LiLLa Design

‘Je bent het hele alfabet’ in plaats van jezelf tekort doen door jezelf als een vaststaand karakter te zien. Elke dag, elk moment kun je weer andere keuzes maken. Linksom of rechtsom. Morgen komt er toch wel, zo lang je blijft ademen. Je bent niet je gedrag.

Perfectie in de mens vervreemdt, imperfectie verbindt.
Dingen zijn makkelijker gezegd zijn dan toegepast; de mens is van oorsprong niet consequent. Wees blij en trots op jezelf voor elke keer dat je voornemens lukken. En mild en genadig als het je niet lukt.

De Tao van Poe: ‘Gut.. daar vraag je me ook wat. Ik ga linksom vandaag omdat ik.. nouja, gewoon vandaag maar eens linksom wil gaan.’
Pippi is het eigenzinnige, rebelse aspect; er wordt wat meewarig naar haar gekeken door de in de pas lopende massa. Wat veel mensen wel weten maar niet altijd durven – uit de pas lopen.

'Omarm je dwaasheid!' en deze zin zeggen we natuurlijk ietwat theatraal, om de pathetiek daarmee enigszins te temperen. Maar het is wel prettig om je dwaasheid te omarmen, in plaats van je onder te dompelen in ernstige bezorgdheid. Uiteraard moet men een eventueel zorgelijke realiteit onder ogen (blijven) zien, en kansen blijven proberen te creëren, stappen te ondernemen. Toch is dit beter vol te houden in een lichter gemoed, met een 'dwaze' optimistische insteek, dan in een zorgelijke sombermansjas de situatie door proberen te komen. Wat lukt beter, denkt u?

Tijdens een je in je kraag grijpende crisis kan deze levenshouding een uitstekende overlevingsmodus zijn. 
Geschikt voor abstract schilderen en illustreren – zoals ik dus doe– en meer expressieve dingen, uiteraard ook geschikt voor andere facetten in het leven.

Het idee dat je iets fantastisch moet maken, buitengewoon goed moet presteren, werkt vaak verlammend. Uiteraard moet je goed werk afleveren, op sommige punten moet het gewoon goed zijn; bijvoorbeeld dat in een tekst, verhalend of niet, in ieder geval de spelling juist is.  Maar de input, de kunst, het idee, het verhaal: wie bepaalt nu werkelijk wat goed is? Vrijwel alles is subjectief, uitgezonderd praktische zaken en technische systemen. Kunst, politiek, geschiedenis, literatuur, religie enzovoorts, zijn allemaal gebieden die onderhevig zijn aan de optiek van de kritische of niet-kritische beschouwer.

En misschien zitten er aan dit stuk qua filosofie of opbouw van tekst, ook wat haken en ogen. Onvolledig? Wellicht. Niet waterdicht? Soit, dat is dan maar zo. Liever honderd 'ondoordachte' schilderijen en duizend verhalen die ik met plezier heb gemaakt, dan één waar ik mijn leven lang over doe, omdat het nooit goed genoeg is. Onlogisch? Mogelijk. Is dat erg? Ik vind van niet. Ik hou van onzinnige dingen, het licht me op.

Sluiten we af met een stel fantastische zelfgebrouwde spreuken die, geheel in het straatje, absoluut niet de lading dekken maar dan dus juist daarom weer wel:

‘Blozende meisjes eten graag koekjes en ijsjes’

‘Wie de wind waait, waait weg’

‘Mooie rozen koopt men niet in plastiek of dozen’ (en die is zelfs werkelijk best aardig).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Voor meer nonzin: de kippenfabriek

 
webdesign © LiLLa Pooh  View Marlies Woltjer's profile on LinkedIn