Marlies Woltjer
portfolio prijzen shop contact meer over LiLLa Design
 


Qui est-elle?
Marlies Woltjer is in 1997 afgestudeerd aan de Rietveld academie in Amsterdam in de richting modevormgeving. Jonggeboren in de Noordoostpolder —Emmeloord!— en inmiddels al zo'n 20 jaar wonend in Amsterdam. Ze combineert haar onderneming LiLLa Pooh design met de zorg voor de twee allerleukste kinderen van de wereld.


Wat 't wief allemaal uitspookt
Van 1997 tot 1999 is ze werkzaam als freelance mode ontwerper en styliste. In 2001 begint ze met Lilla Design en richt zich hiermee op illustratie: mode-illustratie, cartoons en schilderen. In 2007 voegt ze grafische vormgeving toe aan haar kwaliteiten; ze ontwerpt logo's, prints, labels, affiches, covers van boeken, etc. Haar grafische vormgeving wijkt af van het 'gangbare' door illustratief en sferisch te werken; door de sterke illustratieve toon noemt ze het dan ook 'grafisch-illustratieve vormgeving'.

Alsof ze niks te doen heeft, start ze in 2007 ook nog eens met een cursus edelsmeden. Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan: in 2009 pakt ze haar liefde voor stofbewerking weer op en dit vertaalt zich in accessoires, zoals tassen, sieraden en tabliers.
Vanaf daar zigzagt ze tussen disciplines heen en weer, de crux zit 'm in de variatie.
"Ja maar, wat vind je nou het aller, allerleukste?" vraagt men haar weleens, met licht wanhopige ondertoon. Komt-ie: de variatie. Alles dus. Ja, echt alles. Toch blijkt er warempel een rode draad in het verhaal te zitten: de benadering.

Want het wordt nog erger: ook wordt er telkens meer geschreven en zelfs een blog ontstaat, met de onlogische naam 'de Kippenfabriek'. Wel passend in de filosofie van LiLLa Design, die in 2016 wordt omgedoopt tot LiLLa Pooh. Omdat dat meer de lading dekt. Omdat het niet meer enkel om vormgeving gaat, maar bovenal De Insteek.


De benadering van LiLLa eh Pooh?
De ontwerpstijl van LiLLa Pooh kan men het best omschrijven als "less is more", waar overdaad opduikt in het ontwerpproces, wordt direct weer gesnoeid totdat er een magische spanning tussen vorm, kleur en tekst ontstaat.
LiLLa Design gaat liever niet voor 'stemmig'. Ook niet voor hysterie, daar zijn andere mensen voor en dat is prima. Wars van trends, en liever een eigen spoor trekkend. Onnavolgbaar en logica-ontwijkend in vormgeving en filosofie, in zigzag of straight ahead.
(Op de Kippenfabriek kunt u hier meer over lezen).


Verder
Heeft ze haar grafische kennis en vormgeving bijgespijkerd bij het Grafisch Media Instituut (2009-2011), nu bekend als GMI designschool;

Heeft ze door enkele jaren parttime als secretaresse —met grafische taken— te hebben gewerkt, veel kennis en ervaring opgedaan met het schrijven, redigeren en opmaken van teksten, en is door secretariële werkzaamheden tevens geskilled in office management. Een eigenaardige, maar meer voorkomende combinatie bij kunstenaars (en met ascendant in Maagd ook heel logisch).

Heeft ze van 2009 tot 2011 bij CultuurOndernemen -voorheen Kunstenaars&Co- haar zakelijke kant ontwikkeld, zoals PR, onderhandelen, boekhouding, netwerk, etc;

Heeft ze het edelsmeden bij Ateliers 1-1-9 vakschoolEDELSMEDEN onder de knie gekregen;

Doet ze af en toe met haar mode- en interieuraccessoires mee aan een craftsmarkt, zoals de Pure Markt in Amsterdam en aan de Sunday Market op het Westergasterrein, ook in Amsterdam.


Peculiar
Hoezo by the by dat Frans - en nu hier Engels! - her en der op de website?
Nee, geen Franse achtergrond. Wel iets met taal, zowel haar eigen (Nederlands) als de Romaanse talen. En omdat ze het gewoon leuk vindt en niet kan laten.

 

Marlies Woltjer | LiLLa Design & Shop

 

 
 
 
webdesign © LiLLa Pooh  View Marlies Woltjer's profile on LinkedIn